Näin koirasi voi todella hyvin.

Vastuuntuntoiset koiranomistajat kysyvät meiltä yhä uudelleen kysymyksiä, jotka olemme keränneet teille ja vastanneet niihin. Opi, mikä tekee koirastasi terveen ja onnellisen – ravitsemuksesta hoitoon. Hyödynnä mielelläsi myös muita tarjouksiamme sinulle: Anna meidän neuvoa sinua yksilöllisesti tai käänny palveluosastomme puoleen. Tervetuloa koiranystävien pariin!

Dog guide

Miksi Happy Dog -kuivaruoka on niin erityistä?

Ainoastaan laadukas kuivaruoka tarjoaa ihanteellisen valikoiman luonnollisia ainesosia eri eläinlajien parhaasta, hyvin sulavasta lihasta, hyvin hajotetuista viljalaaduista, tehokkaista yrteistä, arvokkaista mineraaleista, vitamiineista ja hivenaineista. Erityisillä resepteillä voidaan lisäksi vastata täysin kohdistetusti yksittäisen koiran yksilöllisiin tarpeisiin. Koiraa voi ruokkia kuivalla, mutta luonnollisesti myös pehmennetyllä ruoalla! Niin muuten: Laadukas kuivaruoka-ateria on lisäksi yleensä huomattavasti tölkkiruoka-annosta edullisempi.

Paljonko vaihtelua koira kaipaa ruoan suhteen?

Jopa menestyneimmät ”pedot” eivät saa luonnossa oikeastaan kovinkaan paljon vaihtelua: Voidakseen ylläpitää laumaansa ihanteellisesti se tappaa nimittäin lähinnä suuria saaliseläimiä – ja niissä ei ole kovinkaan suurta valikoimaa. Luonnollisesti petoeläin ei ylenkatso myöskään pienen saaliseläimen tuomaa vaihtelua tai erilaisia kasvipohjaisia ravinnon lähteitä.

Happy Dog -reseptit matkivat luonnon tarjoamaa monipuolisuutta yhdistelemällä reseptien ainesosia ihanteellisesti. Lisää vaihtelua koiramme saavat lisäksi tarjottavista herkkupaloista ja purutuotteista.

Ruoan vaihtaminen silloin tällöin voi olla järkevää ja tarpeen: esim. kasvun, raskauden ja imettämisen aikana, kun talvella ollaan huomattavasti vähemmän aktiivisia kuin kesällä jne. Usein tapahtuvaa ruoan vaihtamista ainoastaan vaihtelun vuoksi ei tarvita. Näin kasvatetaan jopa usein ”nirsoja syöjiä” tai saadaan herkät eläimet tuntemaan olonsa huonommaksi!

Mikä on oikea ruokamäärä?

Ruokamääräsuositukset koskevat koiran ajankohtaista ja ihannepainoa. Ylipainoisella ruokamäärä tulisi mahdollisesti muuttaa huomattavasti vähäisempään ja/tai rasvattomampaan ravintoon. Solakat ja aktiiviset koirat saavat taas syödä hieman enemmän.

Kuinka usein täysikasvuista koiraa tulisi ruokkia?

Yhdestä kahteen ateriaa päivässä on ihanteellista aikuiselle koiralle, jolloin ateriat voidaan myös jakaa erikokoisiin annoksiin niiden puolittamisen sijaan, esim. 1/3 aamuisin ja 2/3 iltaisin (tai päinvastoin). Vatsavaivojen optimaaliseksi välttämiseksi suositellaan alttiilla roduilla vähintään kahta, mielellään jopa kolmea ateriaa päivässä!

Mitä ruoan vaihtamisessa on huomioitava?

Ihanteellisesti ruoan vaihto tulisi suorittaa useamman päivän (3 - 4) aikana, jotta elimistö voisi sopeutua uuteen ruokaan ja mahdollisesti täysin toisenlaiseen reseptiin. Tällöin jokaisella aterialla sekoitetaan aina hieman enemmän uutta ruokaa totutun ruoan sekaan. Nuorilla, vanhemmilla, ruoansulatukseltaan herkillä tai sairailla eläimillä vaihto tulisi mielellään suorittaa erityisen hellävaroen 7 (- 14) päivän kuluessa!

Mitä voin tehdä nirsolle syöjälle?

Jotkut koirat rakastavat syödessä vaihtelua. Mutta: Ruokinnassa on ehdottomasti pysyttävä johdonmukaisena, koska ruokinnalla on paljon tekemistä koulutuksen kanssa. Jos omistaja antaa liikaa periksi ja tarjoaa jatkuvasti uutta ruokaa tai jopa ”parantelee” ruokaa, ”koulutuksen” tuloksena ei ole ainoastaan nirso, vaan usein myös vaikea koira!

Paino-ongelmia

Koirani on liian laiha. Mitä voin tehdä?

Tällöin on järkevää ruokkia ruoalla, jonka energiapitoisuus on suuri, mutta ”huippusuoritusruoka”, jossa on paljon proteiinia (valkuaista) ja rasvaa, on usein vähemmän avuksi. Runsas valkuaisaineen määrä voi vaikuttaa sille alttiilla koirilla kuten ”kaura hevosilla”! Koirista tulee entistä ”vilkkaampia”, eivätkä ne liho runsaasta ravinnosta huolimatta. Tällaisissa tapauksissa on suositeltavaa käyttää mieluummin hieman suurempia määriä vähemmän runsasta ravintoa tai/ja lisätä hieman rasvaa (auringonkukkaöljyä, takiaisöljyä jne.) ja tehdä annoksesta näin täyttävämpi!

Luulen, että koirani on liian lihava. Mitä minun on tehtävä saadakseni sen laihtumaan?

  • Selvitä painotilanne Koiran ihanteellisen painotilanteen arvioimiseksi tarvitaan punnituksen lisäksi myös kehon rasvamäärän arviointia koskettelemalla tiettyjä "luukohtia" kehossa (kylkiluut, selkäranka, lavat, lonkkaluut). Ihanteellisesti näiden luukohtien koskettelu tulisi tapahtua helposti ja vyötärön tulisi olla selkeästi näkyvillä. Paksulla turkilla on parasta kosketella sormenpäillä ihoa karvan kasvusuuntaa vastaan.
  • Painon vähentäminen Painon laskemisen saavuttamiseksi on tärkeää vaihtaa dieettiruokaan, jonka energiasisältö on alhaisempi, mutta joka kuitenkin täyttää koiran ja antaa sille kaikkia tärkeitä ravintoaineita. Hyväksi todettuja ovat tässä erityiset reseptit, joiden hiilihydraattipitoisuutta on laskettu, proteiini- ja rasvapitoisuus on maltillinen ja kuitujen määrä huomattavasti suurempi. Proteiini- ja rasvarakenneosien tulisi laihdutusruokavaliossa olla erityisen hyvälaatuisia (Happy Dog Fit & Well Light 1 Low Carb). Päivittäinen ruokamäärä tulisi mitoittaa vallitsevan painon mukaan, mutta aina hieman niukasti mitattuna ja ihanteellisessa tapauksessa tarkasti punnittuna. Painon laskiessa on ruokamäärää aina laskettava edelleen. Tätä varten lemmikki tulisi punnita viimeistään kahden viikon välein. On suositeltavaa tarjota mahdollisimman vähän tai mahdollisimman vähän kaloreita sisältäviä herkkuja ja purutuotteita. Koska monien koirien päivittäinen aktiviteetti tuskin ylittää yhtä tuntia, on painon laskemiseksi ja lemmikin hyvinvoinnin kannalta erittäin tehokasta tarjota ylimääräisiä liikuntamahdollisuuksia. Toiminnan laatu on luonnollisesti sovitettava vanhemmilla tai sairailla lemmikeillä kehon antamiin mahdollisuuksiin.
  • Painon säilyttäminen Kun tavoiteltu paino on saavutettu, painon säilyttämiseksi tulisi vaihtaa soveltuvaan ruokaan, joka on kevyttä, mutta maistuu silti hyvältä ja täyttää (Happy Dog Fit & Well Light 2 Low Fat). Vaiheittaiseen muutokseen suositellaan n. 2-4 viikon ajanjaksoa, jotta lemmikki voi totuttautua alhaisempaan kuitujen määrään. Koska reseptissä on vähemmän rasvaa, saavutettu piano säätyy soveltuvalla toiminnalla ja herkkujen tietoisella käsittelyllä ihanteellisesti. Painon säännöllinen tarkkailu sekä herkkujen ja ruoan määrän tarkkailu auttavat säilyttämään saavutetun ihannepainon pysyvästi.

Iho & turkki

Koirallani on iho-ongelmia. Mitä voin tehdä?

Iho-ongelmilla voi olla erittäin monia, todella erilaisia syitä: liiallinen valkuaisaineiden saanti, elintärkeiden rasvahappojen puute (yksipuolinen ravinto, puutteellinen ravinto, puutteellinen ravinnonotto aineenvaihduntahäiriön seurauksena), ruoassa ja herkuissa oleva lisäaineet, loiset, ihon bakteeritulehdukset, allergiaongelmat, elinten (munuaiset, maksa jne.) sairaudet ja niin edelleen...

Siksi yleisen suosituksen antaminen ei ole mahdollista. Ruoan vaihtaminen voi vaikuttaa erittäin positiivisesti, jos tähänastinen ruoka ei ole kyennyt kattamaan koiran todellisia tarpeita. Tällöin ammattilaisen neuvot sopivan lajin valitsemisessa ovat yleensä erittäin hyödyllisiä.

Jos ongelmat ovat itsepintaisia tai ankaria, ei tulisi kuitenkaan kokeilla, vaan hakeutua ihosairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin hoitoon, jotta syy voitaisiin rajata tarkemmin ja hoidon suorittaa kohdistetummin. Näissä tapauksissa ei ravinnon vaihtaminen yleensä yksin riitä.

Onko koirallani vilja-allergia?

Epäselvien, sitkeiden iho- ja ruoansulatusongelmien taustalla voi hyvinkin olla myös vilja-allergia. Jos tällaista epäillään, suosittelemme viljatonta laatua, kuten esimerkiksi Happy Dog Sensible Nutrition AFRICAa. Huomio: Huomioi ehdottomasti, ettei tässä tapauksessa syötetä sivussa viljapitoista ravintoa tai herkkuja. Koska AFRICA on kehitetty normaaleille aktiivisille täysikasvuisille koirille, on suhteellisen nuorille ja aktiivisille koirille laskettava hieman suurempi ruokamäärä.

 

 

Ruoansulatus

Koirallani on taipumusta ruoansulatusongelmiin. Mihin minun on kiinnitettävä huomiota ruokinnassa?

Valitettavasti yleinen suositus ei ole mahdollista, koska ruoansulatusongelmiin on olemassa monia eri syitä:

ruokakateus, stressi, vatsan ja suoliston tulehdukset, maksa-/munuaissairaus, haiman vajaatoiminta, ruoka-aineallergia, ruoka-aineherkkyys, motiliteettihäiriöt (vatsan ja suoliston toiminnan häiriö), epämuodostumat (esim. ruokatorvi => ”valeoksentelu”), suolentukkeuma, vierasesine, harvemmin: myrkytykset, kasvainsairaudet ja niin edelleen.

Ruoan vaihtaminen erityisen hyvin sulavaan ruokaan (esim. Happy Dog Adult Medium tai Supreme Sensible Neuseeland) on hyvä ensimmäinen askel. Useiden eri syiden vuoksi sopivan ruoan valinnassa on hyvä kuunnella ammattilaisen neuvoja.

Jos koiran olo on erittäin häiriintynyt ja/tai ongelmia esiintyy yhä uudelleen, ei tulisi hukata aikaa tarpeettomasti, vaan viedä koira välittömästi lääkäriin. Tämä koskee erityisesti kohtuullisen nuoria ja vanhempia koiria. Yleensä lisähoito ja erityinen ruokavalio on silloin tarpeen. Kun diagnoosi on tehty, voidaan myös vielä helpommin löytää yksittäiseen tapaukseen sopiva ruoka.

Yksi yleinen vinkki on kuitenkin olemassa: Älä vaihda ruokaa tarpeettomasti, jos olet löytänyt sopivan ruoan. Lisäksi: Käytä myös herkuissa mieluummin vain muutamia, mutta hyvin sulavia laatuja, älä suorita kokeiluja!

Hampaat

Kuinka voin tukea koirani hampaiden terveyttä?

 Tehokkain toimenpide on niin koiralla kuin ihmiselläkin säännöllinen hampaiden puhdistaminen! Myös kuivaruoka on järkevää hammashoidon ja hampaiden vahvistamisen kannalta. Sillä ei voida kuitenkaan estää hammaskiviä täysin siihen alttiilla koirilla, mutta sen muodostumista voidaan kuitenkin yleensä edes viivästää. Tärkeä lisäaspekti on, että suurempien puristeiden pureminen tukee hampaiden kiinnitystä ja auttaa estämään hampaiden löystymistä.

Mikä koiranruoka sopii parhaiten pennulle?

Pennun ja/tai nuoren koiran tarve kasvun aikana riippuu erittäin paljon siitä, kuinka suuri tai painava siitä tulee täysikasvuisena koirana.

Ensimmäisinä elinkuukausina kasvuvauhti on kuitenkin – olipa kyse suuresta tai pienestä koirasta – suurimmillaan. Siksi ensimmäisinä elinkuukausina ihanteellisesti tasapainotettu ravinto, jonka proteiini- ja energiasisältö on riittävän suuri, on erityisen tärkeää.

Pienillä roduilla (n. 10 kiloon asti) tarve muuttuu niiden erityisen vilkkaan aineenvaihdunnan vuoksi myös hampaiden vaihtumisen jälkeen vain vähän. Siksi niille annetaan penturuokaa siihen asti, kunnes ne ovat täysikasvuisia n. 9-12 kuukauden ikäisinä.

Toisin on keskikokoisilla ja suurilla roduilla: Terveiden ja suorituskykyisten lihasten, siteiden, jänteiden ja nivelten kehittämistä sekä kiiltävää turkkia varten nämäkin rodut tarvitsevat aluksi riittävästi proteiinia. Hampaiden vaihduttua (n. 5-6 kuukauden iässä) proteiinin tarve alkaa kuitenkin hitaasti laskea huomattavasti. Liiallisella proteiinin ja energian syöttämisellä tämän vaiheen jälkeen voi olla anabolinen vaikutus, joka voi johtaa huomattaviin kasvuhäiriöihin. Tällöin on suositeltavaa suorittaa ruokinta kahdessa vaiheessa: Aluksi proteiinipitoista penturuokaa ja hampaiden vaihduttua hidas vaihto vähemmän runsaaseen Junior-ravintoon. Tämä kaksivaiheruokinta tarjoaa parhaan mahdollisuuden suurten rotujen kasvavienkoirien todellisten tarpeiden ihanteellisen huomioimisen. Näin pidättyvän ruokinnan avulla voidaan turvallisuutta parantaa huomattavasti suuria rotuja kasvatettaessa!

Kuinka paljon ruokaa pennun tulisi saada ja kuinka usein?

Noin 4. elinviikostaan alkaen myös pentu haluaa mielellään silloin tällöin jotakin "hampaisiinsa". Silloin on hyvä ajankohta aloittaa koiranruoan ja veden tarjoaminen äidinmaidon lisäksi.

Muutos tapahtuu hitaasti: n. 4-6 x päivässä tarjotaan joko Happy Dog Welpenmilch Regular -pentumaitoa, Aufzuchtflocke-pentupuuroa tai pehmennettyjä, soseutettuja pentupuristeita kulloinkin tuoreesti sekoitettuna pieninä annoksina. Noin kahdeksan viikon ikäisinä pennut saavat enää 3 - 4 (mutta hieman suurempaa) ateriaa päivässä. Puolivuotiaat koirat saavat ruokansa n. 2 x päivässä.

Ihanteellinen ruokamäärä riippuu pennun iästä, painosta ja aineenvaihdunnasta. Ruokintasuositus tarjoaa hyvän lähtökohdan. Yksilöllisesti tarvittava ruokamäärä voi kuitenkin poiketa siitä hieman. Huomattavaa ruokamäärän ylittämistä tai alittamista tulisi kuitenkin välttää, jotta ravinnon yli- tai alisaanti vältettäisiin! Jos olet epävarma, kysy siksi parhaiten ajoissa apua ammattilaiselta!

Koska pentu siirtyy syömään aikuisten koirien ruokaa?

Pienillä roduilla siirrytään n. 9 - 12 kuukauden ikäisenä "aikuisruokan" (esim. Mini Adult).

Erittäin suurilla roduilla on hampaiden vaihtoon asti erittäin suuri proteiinintarve. Siksi myös suurempien rotujen pennut saavat aluksi ”oikeaa” penturuokaa. Vasta proteiinitarpeen laskiessa 6. kuukaudesta lähtien niillä vaihdetaan hitaasti erityiseen nuorille koirille tarkoitettuun ravintoon (vaihe 2). Ruumiillinen kehitys on lähes valmis n. (15-) 18 kuukauden ikäisenä. Tämän jälkeen vaihto ”aikuisruokaan”. Tarvittaessa – esim. ”pullukoilla” – voidaan vaihtaa jo hieman aiemmin Happy Dog Adult -ruokaan.

Minkä ikäisestä lähtien koirani on seniori ja mitä voin ruokkia koiraseniorilleni?

Iän lisääntyessä tulisi varmistaa, että ravinto on erittäin hellävaraista. Koirille n. 10 vuoden ikäisestä lähtien on siksi olemassa erityisiä seniorituotteita: Happy Dog Supreme Senior ja NaturCroq Senior. Vanhemmilla, erittäin rauhallisilla ja ylipainoon taipuvaisilla koirilla voidaan tarvittaessa myös Happy Dog Light 2 -ruokaa sekoittaa "Senior"-ruokaan ylipainon ehkäisemiseksi! Säännölliset tutkimukset eläinlääkärillä auttavat lisäksi havaitsemaan ikään liittyvät heikkoudet ajoissa.

Haku