Hyvät koiranystävät

Ensimmäinen oma koirani oli silloin löytökoira: Schnappi, suloinen, pieni sekarotuinen koira. Pidin siitä todella paljon. Olen säilyttänyt rakkauteni koiriin kolmen oman koiran myötä

aina tähän päivään saakka. Siksi teemme Happy Dogilla aina parhaamme valmistaaksemme koirille terveellistä ravintoa – kaiken kokoisille, kaikkiin tarpeisiin ja jokaiselle ikäluokalle. Jotta myös sinä voisit tehdä parhaasi, löydät tästä arvokkaita vinkkejä koiravauvasi erityisestä ravinnosta.

Sydämellisesti sinun, Georg Müller

Happy Dog, Georg Müller
Georg Müller

Gründer und Geschäftsführer
von Happy Dog

Sinun pentusi – Vinkkejä ja ohjeita terveeseen kasvuun

Näin koiravauvasi pysyy terveenä

Näin koiravauvasi pysyy terveenä

tärkeää pitkän ja tyytyväisen koiranelämän kannalta on luonnollisesti eri elämänvaiheisiin ja tarpeisiin ihanteellisesti sovitettu ravinto, joka tarjoaa pennuille kaikkea, mitä terveeseen kasvuun tarvitaan.

Pennuilla on erityisiä tarpeita

Kaikki pennut tarvitsevat – erityisesti ensimmäisten elinkuukausien aikana – huomattavasti enemmän valkuaisaineita ja rasvaa. Tätä varten on mineraalien tasapainoinen keskinäinen suhde tärkeää. Jos ruokitaan täysravintoa (esim. Mini Baby & Junior, Medium Baby, Maxi Baby) pennuille, tulee ylisyötön (esim. Ca ja D3-vitamiini) välttämiseksi jättää ylimääräiset vitamiinit jne. pois.

Keskikokoisilla ja suurilla roduilla tulisi 5. - 6. elinkuukauden jälkeen (tai hampaiden vaihdon jälkeen) kiinnitettävä huomiota siihen, ettei ruoan proteiinipitoisuus olisi liian korkea. Tässä iässä pääkasvuvaihe on jo lähes ohi ja proteiinintarve laskee jatkuvasti. Liian ravinteikas ravinto voi vahingoittaa luita, niveliä ja siteitä. Siksi suosittelemme tässä iässä siirtymistä erityiseen nuorille koirille tarkoitettuun ravintoon, jonka proteiinipitoisuus on mukautettu alhaisemmaksi - esim. Medium Junior, Maxi Junior.

Anna Happy Dog -tiimin neuvoa

Myös eläinlääkärimme Happy Dog -palvelukeskuksessa vastaavat mielellään yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti ravitsemusta koskeviin kysymyksiisi.

Kuinka paljon ruokaa pentuni tarvitsee?

Ihanteellista ruokamäärää mitattaessa tulisi erityisesti tavanomaista nopeammin kasvaneilla ja siten "liian suurilla" nuorilla koirilla ottaa perustaksi ikään ja rotuun perustuva tyypillinen "tavoitepaino" vallitsevan todellisen painon ("tosi-paino") sijaan! Jos liian suurta ja painavaa pentua ruokitaan todellisen painon mukaan, edistetään nopeaa kasvua entisestään.

Kuinka usein pentuani on ruokittava?

  • 4 kuukauden ikään asti: 4 ateriaa / päivä,
  • 6 kuukauden ikään asti: 3 ateriaa / päivä,
  • Puolesta vuodesta lähtien: 2 ateriaa / päivä

Yhdestä kahteen ateriaa päivässä on muuten suositeltavaa myös aikuiselle koiralle, jolloin ateriat voidaan myös jakaa annoksiin niiden puolittamisen sijaan, esim. 1/3 aamuisin ja 2/3 iltaisin (tai päinvastoin). Vatsavaivojen ihanteelliseksi välttämiseksi suositellaan jopa vähintään kolmea ateriaa päivässä.

Koska siirryn "aikuisruokaan"?

  • Pienillä roduilla (10 kg:aan asti) vaihdetaan noin 9-12 kuukauden ikäisenä sopivaan "aikuisruokaan".
  • Keskisuurilla roduilla (11-25 kg) muutos tapahtuu noin 12-15 kuukauden iässä.
  • Jättiläisroduilla kasvu on lopussa noin 15-18 kuukauden ikäisenä. Siksi ne siirretään silloin "aikuisruokaan".

Jatkoruoka valitaan silloin rodun, aineenvaihdunnan ja suorituskyvyn mukaisesti (esim. Adult Mini normaalin energiantarpeen omaaville täysikasvuisille koirille 10 kg:aan asti, Adult Medium normaalin energiantarpeen omaaville täysikasvuisille, 11-25 kg painaville koirille, Adult Maxi normaalin energiantarpeen omaaville täysikasvuisille koirille 26 kg:sta lähtien).

Kun uusi asukki saapuu taloon, muista, että sen on nyt todella lyhyessä ajassa totuttauduttava paljoon uuteen. Sillä ei ole ympärillään enää tuttua ympäristöä, sisaruksiaan ja vanhaa perhettään, vaan sen on ensin totuttava uusiin ihmisiinsä ja uuteen ympäristöönsä. Anna pennulle aikaa!

Kaikella rakkaudella ja vaikka pienen karvatassun näkeminen saakin sydämesi sulamaan, tulee myös aikoja, jolloin lähettäisit pennun mieluiten kuuhun ilman paluulippua. Esimerkiksi silloin, kun se on juuri pureskellut kolmannen parin lempikenkiäsi.

Viimeistään silloin tulee selväksi, että pennun peruskoulutus pitää aloittaa. Seuraavat vinkit rajoittuvat muutamiin, mutta perustaviin seikkoihin, koska ne ovat aluksi tärkeimpiä asioita, joita koiralapsen tulisi oppia.

Sisäsiisteys

Sisäsiisteys kuuluu tärkeimpiin asioihin, jotka pennun on opittava, jotta mattosi ja kaikkien osapuolten hermot säästyisivät. Ensimmäisinä viikkoina sinun on kuitenkin oltava kärsivällinen. Kanna pentu säännöllisesti useampien tuntien välein ulos, myös öisin, koska näin pieni ei vielä voi pidätellä koko yötä.

Useimmiten pennut käyvät tarpeillaan heti nukkumisen jälkeen, ruokailun jälkeen ja leikittäessä tai sen jälkeen. Jos pentu ulostaa tai virtsaa ulkona, sitä on kehuttava iloisesti ja selkeästi. Jos yllätät pennun sisältä itse teossa, sano kovaa "Ei" ja kanna pentu ulos. Jos pentu sitten tekee tarpeensa ulos, kehu sitä jälleen voimakkaasti. Jos lapsi on jo pudonnut kaivoon eli kakka tullut jo matolle, sinulla on huono tuuri – myöhässä tulemisesta saa rangaistukseksi siivoamista. Pennun nuhteleminen vielä tässä vaiheessa on turhaa, sillä pentu ei ymmärrä enää asiayhteyttä.

Tänne! tai: Mikä minun nimeni oikein onkaan?

Jotta pentu ensin oppisi, mikä sen nimi on, puhuttele sitä sen nimellä ja anna sille samanaikaisesti ruokaa. Useimmiten pennut oppivat erittäin nopeasti, että nimi tarkoittaa heitä ja että sen kuuluessa odotettavissa on jotakin mukavaa. Nyt voit siirtyä ruoka kädessä muutaman metrin päähän koirasta ja kutsua sitä samalla nimeltä. Jos koira tulee luoksesi, se palkitaan.

Seuraava vaihe olisi sitten kutsua koiraa nimeltä silloin, kun se ei juuri kiinnitä huomiota sinuun. Näin ollaankin jo seuraavassa tärkeässä seikassa: Pennun on opittava, että sen on pidettävä sinua silmällä – eikä päinvastoin! Hyödynnä koiran valppauden herkenemistä piiloutumalla ja kutsumalla koiraa nimeltä. Älä kuitenkaan mene liian kauaksi. Jos koira tulee kutsuessasi luoksesi, kehu sitä ylitsevuotavasti. Voit myös juosta sen luota kovaäänisesti meluten, myös se herättää koiran mielenkiinnon ja koira lähtee seuraamaan sinua. Myös tässä koira palkitaan luonnollisesti ruoalla tai leikkimällä, kun koira on saapunut luoksesi.

Ei!, Pois!, Hyi!

Moni seikka, joka pennulla vaikuttaa vielä kivalta, ei ole sitä enää koiran ollessa aikuinen. Siksi jo pennun tulisi oppia, ettei kaikki aina suju koiran mielen mukaisesti. Myös sisarustensa, äitinsä tai muiden vanhempien eläinten kanssa toimiessaan sen on opittava ja hyväksyttävä tämä. Älä siis anna koiran tehdä kaikkea mitä se haluaa – sinä määräät, mikä on sallittua ja mikä ei!

Mutta sitä varten koiran on ensin opittava, mitä "Ei" yleensä tarkoittaa.

Ota herkkupala käteen ja pidä sitä pennun edessä. Jos pentu haluaa ottaa herkun, sulje käsi ja sano "Ei". Avaa käsi uudelleen lyhyen ajan kuluttua ja toista leikki. Useimmiten pennut oppivat todella nopeasti, mitä "Ei" tarkoittaa. Avaa nyt käsi ja tarjoa ruokaa koiralle sanomalla "Ole hyvä". Ei kestä kauaa, ennen kuin koira ottaa ruokamurun vasta kuultuaan ensin "Ole hyvä".

Kun tämä toimii, nosta vaatimustasoa ja aseta herkku koiran eteen lattialle. Mutta varmista, että olet tarvittaessa koiraa nopeampi! Toista tämä harjoitus yhä uudelleen; ensin häiriöttömässä kotiympäristössä, myöhemmin myös ulkona. Kun harjoittelet tätä säännöllisesti ja johdonmukaisesti, eikä pentu ole onnistunut kirjaamaan tililleen onnistumisia, "Ei" toimii jonkin ajan kuluttua myös arkisissa tilanteissa hyvin.

"Ei" on elintärkeä ja se auttaa välttämään vaaroja!

Korjaus

Jos pentusi ylittää hyvän käyttäytymisen rajat, se on myös osoitettava sille. Joissakin tapauksissa huomioimatta jättäminen voi olla riittävää, esimerkiksi pennun villiintyessä ja tunkeillessa liikaa sen ollessa sosiaalisessa kanssakäymisessä kanssasi. Sano tässä tapauksessa selkeästi "Loppu", nouse ylös ja lähde pois. Nyt koira on menettänyt sen, mikä sille oli juuri äsken tärkeää, ja seisoo nyt yksin paikoillaan.

Jos tämä ei kuitenkaan riitä keskeyttämään koiran tunkeilua, tai jos se esimerkiksi juuri tuhoaa mainittua paria lempikenkiäsi, huomioimatta jättäminen ei tuota tulosta: Pennulle on tässä tilanteessa täysin yhdentekevää, lähdetkö pois vai et. Tässä tapauksessa ei selkeitä keskeytyssignaaleja voida välttää. Se ei ole kuitenkaan mitään vaarallista, kunhan ne ovat selkeitä ja tilanteeseen sopivia sekä annetaan välittömästi. Rajoita koiraa kulkemalla suoraan koiraa kohti tai kumartumalla sen yli ja painamalla koiraa paikoilleen. Jos se ei riitä, voit myös töniä koiraa tai kaataa koiran kyljelleen. Tämä kuulostaa kovemmalta ja näyttää pahemmalta kuin mitä se onkaan. Jos olet joskus tarkastellut vanhempia koiria ja sitä, kuinka ne käyttäytyvät pentuja kohtaan, tiedät, ettei silloin kainostella. Silloin opetus menee myös perille, eikä kaikkea tarvitse toistaa yhä uudelleen. Välittömän ja selkeän toiminnan suhteen me ihmiset voimme oppia koirilta vielä paljon! Et tule koskaan näkemään pentuja, jotka jättäisivät vakavasti tarkoitetut aikuisten koirien keskeytyssignaalit huomioimatta, mutta sen sijaan pennut, jotka jättävät ihmisten keskeytyssignaalit huomioimatta, eivät ole valitettavasti mikään harvinaisuus. Nyt kaikki on vielä yksinkertaista, ja paljon siitä, mikä nyt vielä vaikuttaa niin söpöltä, on aikuisilla koirilla aivan muuta kuin sitä!

Todella tärkeää tässä yhteydessä on, etteivät koirat ole pitkävihaisia. Myös siitä meidän tulisi ottaa koirista oppia. Huomioimatta jättäminen pidemmällä ajanjaksolla ei ole järkevää, vaan – aivan päinvastoin – haitallista ihmisen ja koiran väliselle suhteelle. Toimenpiteen kohteeksi joutuneen "lepyttely-yrityksen" hyväksyminen on erittäin tärkeää ja vahvistaa koirasi luottamusta sinuun.

Haku